Trivselregler och hänsyn

Små råd för grannsämjan

Vissa regler behövs i ett flerfamiljshus, där många ska leva och samsas.  Tycker Du att regler är ett tråkigt ord, så byt ut det mot trivselråd. För meningen med dem är att vi alla ska trivas tillsammans.

 

Beethovens nia eller tia?
 

Vill Du lyssna på grannens radio eller TV? Nej, naturligtvis inte – och grannen vill säkert inte lyssna på Din ljudanläggning eller hemma bio. Dämpa därför ljudet framförallt tidigt på morgonen, sent på kvällen och under natten. Tänk också på grannens trivsel om Du spelar piano eller andra instrument.

För ”den tysta grannsämjans skull” bör Du undvika att tappa upp vatten nattetid.

Om Du planerar för fest och räknar med att det kommer att bli livat och glatt- sätt upp en lapp på anslagstavlan i entrén  och informera  grannarna att nu är det något på gång.

 

Klampet från små skor
 

När våra barn springer upp och ned i trapporna och klampar med träskorna kan det bli störande. Likaså kan livliga lekar och spring med hårda skor över parkettgolvet göra att grannens sinnesfrid rubbas. Det finns också dem bland oss som arbetar i skift och som kanske måste försöka sova på dagen. Det är inte så lätt för barnen att inse detta, men de brukar förstå om man förklarar det för dem.

OBS! Stäng försiktigt tamburdörrar, entréportar och dörrar till källargångar.

Korn åt små fåglar?
 

Var vänlig och lägg inte ut mat till fåglar på balkongen eller fönsterbrädet. Fåglarna är vackra att se på, men tyvärr skräpar de ner en hel del.  De tappar också mat, som sedan lockar råttor och möss till huset.

 

Levande balkong
 

För att göra balkongen lite extra trevlig är det många som gärna vill sätta upp ett balkongskydd eller en markis. För fastigheten i dess helhet gäller att vi vill ha en enhetlighet vad gäller former och färger och vi har därför beslutat om en gemensam standard. Kontakta någon av medlemmarna i styrelsen så kan Du få råd och anvisningar.

Vill Du sätta upp blomlådor så gör det på insidan av balkongen. Vattna med försiktighet så att inte grannen under får en extra oväntad dusch. Vädra kläder kan man göra på balkongen men däremot inte hänga tvätt eller piska och skaka mattor.

Om Du har önskemål om att sätta upp särkild utrustning såsom ex.vis satellitantenn så skall detta göras så att hela installationen är på insidan av balkongen.

Många människor är allergiker eller astmatiker och får kraftiga besvär av rök. Undvik därför att röka eller grilla på Din balkong eller på våra uteplatser eftersom röken kan sugas in i ovanförliggande lägenhet. Självklart röker vi heller inte i våra gemensamma utrymmen, trapphusen, tvättstugan och källaren. Om Du grillar – tänk på brandfaran.  Styrelsen avråder från allt annat än elgrill.

 

Lika fint ute som inne?
 

De flesta av oss håller snyggt och fint inomhus i våra lägenheter.  Men i föreningen finns också en ambition att det skall vara snyggt och välkomnande både för våra gäster och oss själva vid våra entréer och på fastighetens utsida.  Hjälp till att hålla rent från cigarettfimpar, tomburkar och annat skräp. Sommartid får Du gärna ge blommorna i våra blomsterkrukor lite vatten när Du upplever att de behöver detta.

 

Lämna allting i lite bättre skick än det var när Du kom!